Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

21 Haziran 2014 Cumartesi

KIrsehir döndermesi

Merhabalar!
Hayir mubarek Ramazan ayina girmeden once yazayim dedim bu tarifi, sahur icin ideal cunku. Kirsehirlilerden ogrendigim ama Ic Anadoluda yapilan bir tarife, malesef genc nesil bilmiyor cogu zaman ve bende yeni kesf ettim..paylasmak gerek dedim...
Bu arada demeden gecemiyecegim..hani dilim dilim, basima sardin kilim olacak amaaaa. Nedir bu insanlarin Ramazan ayina hazirlik icin yaptiklari mantilar, borekler, ekmekler, kroketler? Bu sekilde mi alacagiz bu ayin feyzini, rahmetini? Ramazan ayi butun gun ac kalipta, aksama mide fesati gecirmek mi?!! Teravih namazina gitmeden sarimsakli manti yemek mi?! Butun gun yan gelip yatip, aksama derindondurucudan bir paket manti cikarip yogurtlamak mi? KImse kusura bakmasin ama bana bunlar cok ama cooook basit geliyor. Afrikada gunluk aclik ceken insanin aksama yemek ziyafeti garantisi var mi?
Birde su iftara misafir davetleri yok mu....o kadar cok zaman harcaniyor genelde bayanlar tarafindan mutfakta, o kadar cok malzeme heder oluyor ki..ac gozluluk yapip 10 cesit ikramda bulunup yarisini cope atmaklar..
Misafire hizmet ibadettir, o bolum anlasildi, sofrada berekettir orasida tamam..Peki bu Ramazan ayinda davet ettigimiz misafirlerimize bir corba, bir salata ve bir sicak yemek sunmaya ne dersiniz? Ne onlar rahatsiz olsun, ne de siz israf edin..Yada benim yaptigim gibi, misafirinize ile irtibata gecip,  "sizinle yemegi bir ay sonra yapsak, ama sizin icin hazirlayacagim sofra malzemesinin masraflarini bir hayir kurumuna sizin ve bizim adimiza sadaka olarak gondersem, bir mahsuru var mi?" bu zamana kadar hep olumlu cevap aldim, sizede tavsiye ederim, inanin vicdaniniz bir nebzede olsa rahatliyor. Muslumanin musluman kardesine dusman oldugu bu donemde, kan govdeyi goturdugu gunlerde, inanin iyi gelecektir, deneyin derim!!
 Burasi benim blog olunca meydani bos bulmus oldum, sorry:))  SAhura kalkildiginda 4 dakikada hazir olacak bu tarife, bekar kardeslerim, uykuya doymayan kardeslerim tam sizlik...
 Benim cok ama cok yorgun ve ac oldugum, Hollandada hava sicak oldugunda, gorumcemden gelen soganlarla ziyafet cektigim gun ...

1 kisilik malzeme:
1 adet yufka
3 yemek kasigi sivi yag
2 yumurta
1 dilim kasar peyniri
tuz
 TEflon tavayi ocagimiza alalim, yagimizi dokelim ve kisik ateste isitalim. Bu arada yufkamizi paketten cikarip, ortasi tavanin ortasina gelecek sekilde yerlestirelim..Iki yumurtayi bir kapta cirpip cok az tuz ekleyelim, peynirimizde tuzlu unutmayalim. Yumurtalari yufkanin icinde dokelim, bir kasik yardimi ile birkac kez yavasca karistiralim.
 1 dilim Hollanda kasar peyniriniparcalara bolelim ve pisen yumurtalarin uzerine koyalim. Sonra yufkanin kenarlarini guzelce kapatalim ve alt tarafin pismesini bekleyelim..
 Bir tahta kasik yardimi ile boreginizi cevirin ve1 dakikada o tarafin pismesini bekleyin. Hafif soguduktan sonra size afiyet olsun.
 Ic Anadoluda yufkalari kendileri hazirlar bayanlar, sizdede o tur yufka varsa, bu pismis boregi icine durun ve oyle yeyin, usulu boyleymis anneme gore:))
 O kadar cok sevdim ki bu boregi, iki gun sonra anneme ve kizkardesimede yaptim, onlarda sevdi.
 YUmusacik bir kek yaptim, hazir yufkadan boyoz yaptim ama yazacak zaman yok..who wants to help me out?

Ey insan, Yalnizliktan sikayet etme sakin, oyle bir dostun var ki sana sah damarindan yakin..

Berhan Arisoy dan ..sen bir aysin..


2 yorum:

  1. israf konusunda yazdıklarınıza tamamiyle katılıyorum. Böreğe ise hayran kaldım, eşim Kırşehir li ama yöresini maalesef bilmeyenlerden, ben şimdi bundan pişirip ona da öğreteyim:) ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Eferim sana, Efsus ablanın açtığı yollarda emin adımlarla yürümeye devam ettiğini görmek ayrı bir saadet. Epeydir bakmamisim sayfana. http://efsus.org/?p=1034
    Çiçekler Amerika'da mı pahalı yoksa İstanbul'da mı? İstanbul'da bir orkide 70 Lira (25E), Hortancia 50 Lira (17,34E). Ikisi de Amsterdam'da 8Euroyu geçmez sanırım. Saksı konusuna hiç girmeyelim istersen, neredeyse hiç yok.

    YanıtlaSil