Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

25 Aralık 2010 Cumartesi

Asure

Asurenin ne oldugunu kisaca paylasmak istiyorum sizlerle, eminim cogumuz biliyoruz.
Aşure çeşitli tahıllardan oluşan özel bir tatlı çeşidinin adıdır. Rivayete göre Muharrem'in onunda Nuh aleyhisselamın gemisi sulardan kurtularak Cudi dağında karaya çıkmıştır. Bu kurtuluşun şükrü olsun için geminin ambarında kalan tahılları çıkarıp özel bir tatlı yaparak gemi sakinleri aralarında paylaşmışlardır. İşte bu tarihi olayı her yıl on muharremde bir daha hatırlamak niyetiyle aynı tatlı yapılarak eş dost konu komşu ile yeniden bir kaynaşma ve hediyeleşme vesilesi yapılmaktadır. Böylece hem komşular arasında sevgi ve saygının gelişmesine sebep olmakta hem de tarihte yaşanmış tufan hadisesi ve karaya çıkış olayının mesajı bir daha zihinlerde canlanmaktadır. Aşure tatlısı bu özellik ve güzelliğinden dolayı asırlar boyu varlığını sürdürmüştür.
Bu asure karsi komsum Hanim abladan, apartmanimizin ablasi:))
Annecigimin asuresi, dayimlar ve buyuk amcamlar ile birlikte keyifli bir aksam yemegi esliginde asurelerimizi tukettik..bu arada kiz kardesimin yoklugu coook belli oluyor evde! Bu kadar cok bulasik cikmamaliydi bence bu aksam, yika yika bitmiyor, makina bir taraftan ben bir taraftan:)) Bacim, artik annemlere beraber gidelim mi??
Bu asure nazik, zarif, cici ve ayni zamanda benim gibi kova burcundan olan komsum Arzuya ait. Evine davet edip asure ikram etti ve esimin sevdigini bildigi icin buyuk boy, XL, jumbo:)) tabak ile beni 2 kat asagiya gonderdi! Canimsin Arzummmmm
Evettt..bu asureyi ictim icmesine ama biraz utandim...sebeb?? Bu asure kat komsum Ilkaydan geldi, sezonun ilk asuresi idi..buraya kadar hersey normal...ama Ilkaycim 4 cocuk annesi, ikiz bebekleri henuz 8 aylik. Masallah, hangi ara bulursun vakit, yaparsin asure ve komsulara dagitirsin anlamadim gitti guzelim ya. Sadece Masallah diyorum, insallah enerjinden birazda ben faydalanirim:))

4 yorum:

  1. Ellerine saglik,Allah kabul etsin :)

    Bende ikinciyi yaptim pazartesi dun bitti , birazini dagittik, birazini yedik :)

    YanıtlaSil
  2. Benimde asure yapmayi ogrenmem lazim. Artik evli biriyim ve yanimda annem yok. Bu gunler bizim icin onemli. Karar verdim yarin deneyecegim.

    YanıtlaSil
  3. Kıymetçiğim, blogumun linkini listenizin arasında görmek ne büyük bir mutluluk. 

    Aşurenin Amsterdam’da kat ettiği mesafeyi sende okumak ayrıca bir mutluluk. Ne o kuzum her gün bir başka komşudan aşure? Bana İstanbul’da yaşadığım çocukluk yıllarımı hatırlattın. Biliyor musun Hollanda’ya ikinci periyotta geldiğimizde mahallemizde yaşayan Türkler arasında aşurenin ne olduğu bilinmez, ikram ettiğimizde de kimsecikler yemezdi. Bir sonraki aşamada aşure yapılmaya başlanınca aşurenin canının okunduğu günleri görmüştüm. Oralardan bu günlere geldik. Ne mutlu bizlere!

    Ayrıca yazında ufak ufak kullanmaya başladığın Türkçe harfler dikkatimden kaçmadı. Ha gayret, olacak bu iş. Yüreğine sağlık.
    En iyi dileklerimle,
    Cafeterya Ginkgo Biloba

    YanıtlaSil
  4. Seymacim, Allah kabul etsin, ellerine saglik
    Gul, senden ucan ve kacan kacamaz, yaparsin pratik anne!
    Emisgul ablacigim, bizim apartmandaki Turk bayanlar cooook hamarat, masaAllah. Her zil calmasinda muhakkak bir komsu elinde tabak, guzel ikramlarla gelirler.Ev alma, komsu al..Sansliyim epey..
    Turkce karakter kullanmaya henuz baslamadim ama eger birgun vaktim olursa denerim insallah:))

    YanıtlaSil